WEG UIT MIJN LAND (2017)

Maak kennis met Shaza, Safia en Tareq die in Nederland zijn terecht gekomen nadat ze wegvluchten uit hun land.

Shaza, Safia en Tareq zijn allemaal vanuit een ander land terechtgekomen in Nederland. Dat vinden ze goed, want in Nederland is er geen oorlog. Ze gaan op verkenning in het nieuwe land, maken nieuwe vrienden, en dromen van een beter leven. 

Asielzoekers? Vluchtelingen? Migranten? Je hoort al die woorden zo vaak, op de radio, op de televisie, op straat, maar wat is nu eigenlijk het verschil? 

Nu je weet wat het betekent een vluchteling of een asielzoeker te zijn, ben je misschien wel benieuwd hoe het is om te leven in een asielzoekerscentrum.

Je huis, je familie en al je vrienden achterlaten, dat doe je natuurlijk niet zomaar. Meestal is een oorlog er de oorzaak van dat mensen vluchten uit het land waar ze geboren zijn.

Wist je dat je ouders niet zomaar je sms'jes mogen lezen? En wist je dat er een wet bestaat zodat kinderen mogen spelen en lang genoeg mogen slapen 's nachts? Dat zijn dingen die beschreven staan in de Rechten van het Kind. Bijna alle landen van de wereld hebben die rechten ondertekend. Dat betekent dat alle kinderen in de wereld dezelfde rechten hebben als jij. Helaas kunnen niet alle kinderen ook echt van die rechten genieten...

Vond je WEG UIT MIJN LAND een boeiende film? Heeft hij je ontroerd? Droevig gemaakt? Of net blij op sommige momenten? Wil je nog films zien over vluchten om zo meer te weten te komen over het onderwerp?

OM OVER TE PRATEN MET DE HELE KLAS

Vind je dat BelgiĆ« en Nederland hun best moeten doen om vluchtelingen op te vangen of moeten ze hen terugsturen naar hun land? Waarom vind je dat?

 

Zou jij een vluchteling als vriend kunnen hebben? Waarom wel of waarom niet?